Gökçelik, dijital dönüşüm projelerini tamamladı.

2 dk okuma süresi
Paylaş

Bursa’dan dünyaya açılan depo ve raf sitemleri markası Gökçelik, ileri teknoloji yatırımlarıyla 2021 yılında başlattığı dijital dönüşüm MES (Manufacturing Execution System) projesini başarıyla tamamladı.

Gökçelik, depo ve raf sitemleri üretiminde kalite ve verimliliği arttırmak amacıyla üretimdeki her türlü metot ile verinin toplandığı, çevrimiçi olarak entegre edilen bilgisayar destekli bir sistem olan Üretim Yönetim Sistemi (MES), S/4 HANA ERP projesiyle entegre etti.

Depo ve raf sitemlerinde 70’ten fazla ülkeye ihracat yapan Gökçelik, tamamladığı MES projesi ile planlama sistemi ara yüzü, veri toplama, iş emri yönetimi, iş istasyonu yönetimi, stok takibi ve yönetimi, üretim zekâsı, görsel fabrika, ürün kalite yönetimi ve tüm üretim yönetim süreçlerini müşteri memnuniyetini arttırmak üzerine kurguladı.

MES İLE NESNELERİN İNTERNETİ

Depo ve raf sistemleri üretiminde Endüstri 4.0 ve nesnelerin internetini odağına alan MES projesiyle Gökçelik, üretim sahasından anlık-eş zamanlı veri toplayarak, verileri düzenli merkezi bir tabanda saklarken, üretim tesislerini görsel olarak Andon ekranları ve mobil uygulamalardan izliyor. Üretim planlama mühendislik büro gibi verilerin raporlanarak ağ üzerinden erişim sağlanan MES projesi, ERP’den iş emirlerini alıp düzenleyerek üretim birimleri arasındaki iletişimi de sağlıyor. Aynı zamanda vakalara eş zamanlı erişerek, kayıpları minimum seviyede tutarken, iş verimliliğini arttırıyor.

MES projesiyle Gökçelik; üretim tesislerini daha görsel hale getirerek yönetim izleme Andon ekranları ve mobil uygulamaların devreye alınmasıyla kayıpların minimum seviyeye indirilmesini sağladı. Ayrıca şirketin iş sürekliliği ve verimlilik artışı ile anlık OEE (Overall Equipment Effectiveness) ve TPM (Toplam Verimli Bakım) verilerini izleme ve analiz etme, iyileştirici faaliyetleri gerçekleştirme ve maliyetleri yöneterek piyasa rekabet gücünü artırmayı hedefledi.

MES Projesinin Sağlayacağı Faydalar;

• Müşteri memnuniyetini arttırılması,

• İşçilik maliyetlerinin azaltılması,

• Üretim çevrim süresinin azaltılması,

• Sipariş teslim süresinin kısaltılması,

• Evrak işlerinin azaltılması,

• Makine kullanımının arttırılması,

• İşletmeye çeviklik ve zaman kazandırılması,

• Geliştirilmiş tedarik zinciri görünürlüğü sağlanması.